Θα προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την κατάργηση των συμβόλων του δικτατορικού καθεστώτος.
Ο επόμενος δήμαρχος της κοινότητας Γκουαδιάνα δελ Καουδίγιο, ενός ισπανικού χωριού που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει το όνομα, το οποίο υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια ο προηγούμενος, ακροδεξιός δήμαρχος.
Σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τον τοπικό ιστότοπο Hoy, ο Σοσιαλιστής Φρανθίσκο Μορένο διαβεβαιώνει ότι «το πρώτο πράγμα» που θα κάνει μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του θα είναι να προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο την κατάργηση των συμβόλων του δικτατορικού καθεστώτος και την αλλαγή του ονόματος, ώστε «να τηρηθεί ο νόμος».
Το ψηφοδέλτιο του Μορένο κέρδισε τις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, έχοντας απέναντί του τον απερχόμενο δήμαρχο του ακροδεξιού Vox που, εδώ και χρόνια, αρνιόταν να αλλάξει το όνομα της κοινότητας των 2.500 κατοίκων. Ο Μορένο θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στα μέσα Ιουνίου.
Το Γκουαδιάνα δελ Καουδίγιο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 από το καθεστώς του «Καουδίγιο» Φρανθίσκο Φράνκο (1939-75) που ήθελε να αναπτύξει τη γεωργία σε αυτή τη φτωχική περιφέρεια της Εστρεμαδούρα, στη νοτιοδυτική Ισπανία. Την ίδια εποχή ιδρύθηκαν και άλλα χωριά, ορισμένα εκ των οποίων διατηρούν ακόμη και σήμερα στην ονομασία τους τη λέξη «Καουδίγιο» (Ηγέτης): Αλμπέρτσε δελ Καουδίγιο, ή Λιάνος δελ Καουδίγιο, στην Καστίλη, στα νότια της Μαδρίτης.
Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2007 υποχρεώνει τους δημάρχους να αποσύρουν από τους δημόσιους χώρους τα σύμβολα που έχουν συνδεθεί με τη δικτατορία ή με τους Φρανκιστές του εμφυλίου πολέμου (1936-39). Όμως ορισμένοι δεξιοί δήμαρχοι αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο, εκτιμώντας ότι έτσι θα άνοιγαν ξανά τις πληγές του παρελθόντος.
Ο απερχόμενος δήμαρχος του Γκουαδιάνα δελ Καουδίγιο ήταν επί χρόνια μέλος του Λαϊκού Κόμματος αλλά πρόσφατα μεταπήδησε στο ακροδεξιό Vox. Ήταν μεταξύ εκείνων που αρνούνταν κατηγορηματικά να αλλάξουν την ονομασία της κοινότητας ενώ μέχρι και σήμερα στο δημαρχείο υπάρχει μια πλάκα προς τιμή του δικτάτορα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ